contact  

Stichting voor Voortgezet Vrijeschoolonderwijs Noord-Holland

Adriaan Roland Holstschool
Loudelsweg 38
1861 TG Bergen NH

Postbus 222
1860 AE Bergen NH

T: 072 - 589 72 19
(08:00 tot 15:00 uur)
T: 072 - 589 62 19
(Voicemail ziekmeldingen)

F: 072 - 589 40 76
E: receptie@arh.nl

www.arh.nl

KvK: 34130234

Rappen in de klas

21 maart 2014 - Workshop rap op de ARH

Maandag 17 maart 2014. Bij de KHP-muziekles van Marijke aan klas 10 staat Ozan als gastdocent voor de klas. Hij geeft vandaag een workshop rap.

Volgens Ozan Aydogan (21) is rappen als koorddansen. “Zoek je balans tussen ritme en woorden.” Dat vertelt hij de leerlingen van klas 10 van de Adriaan Roland Holstschool in Bergen. Met zijn rapworkshops wil Ozan duidelijk maken dat rappen wel degelijk goed voor je is. “Jongeren kunnen er hun ei in kwijt, en dat lucht op.”

Ozan, rapper onder de naam ‘Ozie’, geeft aan de klas de ingrediënten voor het schrijven een rap. Je begint met een flow, maakt een rijmschema en je kiest een onderwerp. Hij benadrukt dat geen enkel onderwerp fout is. De klas schrijft dan ook over zeer uiteenlopende zaken: van hockeysticks tot persoonlijke verhalen. Vooral het laatste geeft Ozan voldoening. “Als rap een instrument kan zijn om persoonlijke dingen los te maken, dan ben ik blij dat ik daaraan bijdraag. Muziek zorgt ervoor dat je vanuit een ander perspectief naar je problemen of je dromen kunt kijken.”

Hoewel sommige leerlingen moeite hebben om een begin te maken, of om zich te houden aan de beat, staan er toch veel goede raps op papier. “Als ik zie dat jongeren het lastig vinden om een tekst te schrijven, vind ik het mooi om te zien dat er uiteindelijk toch gevoelens op papier komen.” Op dat soort momenten denkt Ozan terug aan de tijd waarin hij zelf begon met rappen. “Mijn oudste broer, Imperial, rapte al in een tijd waarin mensen hem nog uitlachten om het feit dat hij rapte. De dingen die hij maakt vond en vind ik nog steeds heel bijzonder. Op een gegeven moment wilde ik het ook kunnen en toen heeft hij mij via een bepaalde methode het rappen geleerd. Dezelfde methode die ik nu ook gebruik tijdens mijn workshops.”

Ozan heeft nog niet zo heel veel workshops aan het onderwijs gegeven, maar het gaat supergoed. In de toekomst gaat hij het zeker vaker doen!

Toch kleeft er ook een slecht imago aan rapmuziek: mensen denken vaak dat het grof is. Ozan laat juist de andere kant zien: de plek waar poëzie en muziek elkaar ontmoeten. ‘Rap’ staat dan ook voor ‘Rhythm And Poetry’, dat overigens veel leerlingen van klas 10 wisten te benoemen. “Rappen is een uitlaatklep”, volgens Ozan. Door middel van zijn workshops hoopt hij leerlingen een creatieve boost te geven.

Tekst: Eline Schumacher, 22, student Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. 

 

Reacties

Meer nieuws

Laatst bezocht

 

|

Meest bezocht